Такмичења 2014

ЗАДАЦИ И РЕШЕЊА ОПШТИНСКОГ ТАКМИЧЕЊА – 1. март 2014.

ЗАДАЦИ И РЕШЕЊА ШКОЛСКОГ ТАКМИЧЕЊА – 2. фебруар 2014.

Календар такмичења ученика основних и средњих школа из математике и програмирања можете погледати овде.

Програм са темама које долазе на такмичењу по разредима можете погледати овде.

411 thoughts on “Такмичења 2014

    1. Može li neko da mi napiše koje će oblasti biti za okružno takmičenje iz matematike, za VII razred?
      I da li je neko obavešten o tome kada je tačno okružno takmičenje, u koliko sati i kog datuma?
      Koja je granica za prolaz na republičko takmičenje za VII razred?
      I ako možete da mi date sajt sa dobrim zadacima za vežbanje?
      Hvala unapred:-)♥
      P.S. Izvinjavam se što pišem kao odgovor na ovaj komentar, jednostavno mislim da je veća mogućnost da mi neko odgovori i pomogne 🙂

      1. Ja bih samo da se nadovežem, meni trebaju oblasti za šesti i osmi razred za okružno.Veljko ako možete odgovorite mi.Puno pozdrava svoj deci koja su zainteresovana za takmičenje iz matematike! Samo napred!

      2. pa nemas bas mnogo vremena da se spremas ali mozes naci testove za vezbanje na raznim sajtovima, samo ukucaj okruzno takmicenje testovi VII razred

      1. Mina, smorila si s tom fizikom. Samo: “DFS, DMS, blablablaaa takmicenje isti dan blabla“ .D.O.S.A.D.N.A. .S.I.

  1. Sve vise shvatam da niko ne vodi racuna o nasoj deci a pogotovo drzava , DM i DF..kako je moguce da istog dana bude takmicenje iz matematike i fizike?Ovo nase drustvo jedino moze da se osloni na pametnu i vrednu decu a oni su 90% matematicari i fizicari.Sticem utisak,analizom rada DMS i DFS da je cilj da dobru,pametnu i ambicioznu decu zaustave u razvoju i zelji za napredovanjem.Sva dobra deca su nam otisla a ostali su ponavljaci i tkz menadzeri.Molim dobre profesore,nastavnike,roditelje i ucenike da se bore protiv losih odluka i rada Ministarstva prosvete,DM,DF kao i protiv losih profesora i nastavnika..

    1. Poštovani Slobodane,
      Slažem se sa Vama da je, u najblažem, skandalozno da takmičenja iz matematike i fizike budu u istom danu.

      Obećavam Vam da će Podružnica matematičara Valjevo, pošto nam je stalo upravo do pravih vrednosti i pošto su nam obdareni mladi matematičari na prvom mestu, a to smo već planirali, poslati dopis Društvu matematičara Srbije sa predlogom da se taj problem reši i u dogovoru sa DFS usaglasi odgovarajući termin, a kako bi se izašlo u susret učesnicima ovih takmičenja.
      S poštovanjem,
      Veljko Ćirović

    2. Apsolutnu podrsku imate od roditelja dece koji su obdareni i za matematiku i fiziku a nisu u situaciji do da pokazu.Verujte to su samo nereseni odnosi i prepucavanja izmedju DMS-A I DFS-A jer to nikada se nece dogoditi kod geografije-istorije itd.

      1. Nije to pitanje nesređenih odnosa, već više potpune nezainteresovanosti odgovarajućeg društva za takmičenja. Njihova okupacija su neke druge vrednosti od kojih se može puniti budžet, a ne ono na šta se troši…

  2. U mojo skoli je 1.februara ali znam da se prethodnih godina desavalo da bude dan pre.Tako da samo samo htela da pitam da li ce se u nekim skolama takmicenje odrzati 31.januara?

  3. Dan mrmota!Ponavlja se 2013.
    Ministarstvo odredilo datum,škole po svome,DMS nije obavešten.
    U mojoj školi je sutra takmičenje,ali nije pošteno prema onim đacima koji izlaze u subotu,spremali su se,imaju šta da pokažu,ali će se isto vrednovati kao i resavci.
    A razlog će biti savesno sprovođenje plana nadnležnog ministarstva !?
    Put do pakla popločan je dobrim namerama,pa vi radite i subotom,a drugi su to lepo spakovali u radni dan,a za posledice ,baš ih…..,a vaši đaci snosiće posledice vaše odanosti i odgovornosti.
    Prošle godine tresla se gora,ali se ništa nije rodilo,a ove će biti isto.
    I radoznalosti, sam pozvala ministarstvo,da ih pitam zašto se nepoštuje određen datum u svim školama,i posle sat vremena čekanja i zvanja, jer je sastanak bio u toku, uspela da razgovaram sa nadležnom gospođom koja mi je rekla da to nije do njih nego do škole,i da se obratim DMS-u,a uostalom,to i nije neki problem jer đaci neće širiti dobijena rešenja!?.DMS-u više ne pišem ništa, jer ne odgovaraju na poruke,iako ne mogu reći da ne uvažavaju kritike i sugestije,jer su ispravili neke propuste u organizaciji na koje sam im i sama ukazivala.
    Iskreno se nadam, da je ovo što je napisala Teodora, tačno i da će u svim školama
    sutra biti održano takmičenje.
    Puno steće takmičarima.

      1. Molim i ja sve sedmake da to napisu sto brze,hito mi je,ake ne budem dobro uradila nadrljala sam kod nastavnice………..Unapred hvala 🙂

  4. Za sedmi razred u mojoj skoli bili su.
    1.kvadriranje i korenovanje
    2.povrsina cetvorougla
    3.pitagorina teorema
    4.Stevina teorema
    5.Teorema snezane i 7 patuljaka, hahahahahahahaahh

      1. U 6 razredu je bilo ovako
        1 .racionalni brojevi
        2.kronstukcija tacaka
        3 .koj je najveci cetvocifren broj deljiv sa
        4.ugao
        5. uzastopni brojevi

  5. Izgleda da ove godine ipak nece sutra biti isti zadaci na takmicenju. Direktor jedne osnovne skole mi je rekao da su za sutra spremljeni drugi zadaci. Moje dete je danas imalo skolsko i za razliku od prethodnih godina kada je na listicu pisao sutrasnji datum, danas je na papiru sa zadacima stajao danasnji datum. Moze biti da je DMS na taj nacin resio problem od prethodnih godina.

  6. Bila sam na takmicenju iz matematike.Nisam prosla imala sam “20“ bodova.
    Kada sam sa drugarima i uciteljicom pregledala zadatke,racun u jednom mi je bio tacan, kao moj rezultat, ali ne znam sta su uradili.Nije bilo ferr!!!
    Toliko vezbanja, razmisljanja truda….

  7. Pojavljuju se zadaci iz matematičkog lista. Ako uporedimo nekadašnja takmičenja možemo videti da ima bar jedan isti a čak i više sličnih. Ne znam društvo četvrtaka da li je to bilo isto tako. Da li je bio zadatak da se računa površina?

    1. Ovo je takmicenje.Ako nisi dobar, sto si se prijavljivao.Niko vas ne tera da idete.Ako hocete da idete,zar nije lepse svojim trudom stici do pobede?!
      Meni je sladje kada do cilja stignem sopstvenim radom.

    1. Današnji zadaci za 4.razred:
      1.Geometrija
      2.Trouglovi
      3.Tekstualni zadatak
      4.Sabiranje, oduzimanje i deljenje
      5.Logicki
      Mogu vam reci da su mnogo lakši od prošlogodišnjeg školskog takmičenja za 3.razred.

  8. Zadaci za 4. razred od „31.01.2014.“ su bili prilično jednostavni. Usudio bih se da kažem da su bili jednostavniji od prošlogodišnjih zadataka za 3. razred. Generalno gledano, mislim da je deci ovog uzrasta veći problem srpski jezik (razumevanje teksta zadatka), nego sam matematički model koji se koristi za rešavanje zadatka. Uskoro počinje današnje takmičenje, nadam se sa novim zadacima, da se ne desi neregularnost kao prošle godine.

  9. Dete mi se maločas vratilo sa takmičenja. Prema onome što je doneo kući, uradio je sve zadatke tačno. Zadaci su bili praktično ISTI kao i oni zadaci od „31.01.2014.“. Kažem „praktično“, jer se radilo o drugim brojevima, zahtevima ili redosledu zadataka, ali se svakako radilo o istom matematičkom modelu koji se primenjuje za rešavanje. Drugim rečima, uvid u zadatke od „31.01.2014.“ je od neprocenjivog značaja da se ovaj „drugačiji“ test uradi tačno. Moje dete je imalo uvid u onaj prvi test, neću kriti, ali je i njega uradilo tačno, za 20 minuta, bez moje pomoći (već sam pomenuo da su zadatki ipak bili prelaki). Preporuka tvorcima zadataka je da ipak urade veću promenu na drugom testu. Tačno je da se time utiče na jednu od mernih karakteristika testa („pouzdanost“), ali ipak mislim da bi tako bilo bolje.

    1. Poštovani Vladimire, moja ćerka je 3. razred i juče je imala tekmičenje. Smatram da je krajnje nepošteno to što je vaše dete, kako kažete, imalo uvid u zadatke bez obzira na to što je znalo da ih uradi samostalno. To je ogromna prednost u odnosu na ostalu decu. Uraditi zadatke za 20min u opuštenom kućnom ambijentu (koji, ruku na srce, nisu bili teški što ste i sami zaključili), nije bog zna kakav podvig a svakako nije nešto čime bih se ja hvalila. Moje dete je juče u školi prvi put videlo zadatke, selo i uradilo ih bez greške za pola sata u atmosferi koja nije za poredjenje sa gore pomenutom i pod velikim pritiskom zbog, pre svega, činjenice da je ovo prvo takmičenje i potpuno novo iskustvo. Za razliku od Vas, ja sam svoje dete pustila da oseti tremu, pobedi je, sedne, skoncentriše se, uradi zadatke i posle toga bude euforično i ponosno na sebe. PS Majka mu stara Vladimire, pa tek su treći razred.

    1. Vidite Ana. Matematiku sa deteteom radim od predškolskog uzrasta, kada sam prepoznao da je neočekivano dobro shvatio brojeve i odnose među njima. Ne da bi zadivio učiteljicu ili pobedio na nekom takmičenju – već da bi razvio urođene dispozicije. To je ceo moj plan. Sebe vidim kao nekoga ko u tome može da mu pomogne. Na primer, zadatke koji se regularno rešavaju „metodom duži“, još od prošle godine, pa čak i pretprošle godine – radi sistemima jednakosti. Shvatio ih je odmah i zavoleo ih. Ume da tekst pretvori u jednakosti (čak tri ili četiri), ume da se izbori sa predznacima, ume da se izbori sa zagradama, ume da prepozna kako da dođe do „jedne nepoznate“ i sl. Ove zadatke koje pominjem pronašao sam na Internetu, praktično slučajno, želeći da se uverim da li će i ove godine, kao i prošle biti NEREGULARNOSTI. Prošle godine, drugari mog sina su imali VEĆ URAĐENE zadatke. Ne znam da li ste u toku, prošle godine je to bio tihi skandal. I ja se zalažem za to da sve bude regularno, zato i dajem predloge. Nema potrebe da temu spuštate na nivo MOJE DETE-VAŠE DETE, zato sam iskreno sve i izrekao, ne osećam baš nikakav ponos u svemu ovome. Inače, za razliku od mene koji jesam bio tremaroš, moje dete nekim čudom nije. Čak sam ga jednom pitao da li zna šta je trema. Nije umeo da mi objasni. Takmiči se u šahu, košarci i skijanju (sezonski). Jedva čeka bilo koje takmičenje, raduje se. Štaviše, uvek manje greši na redovnim testovima, nego u samoći kuće, kada jedva čeka da otalja posao.

    1. Nije u redu ako su zadaci isti ali ako su razliciti,bar cifre ,to je u redu.
      Ja sam radio sve oblasti pa mi ne treba inf. koje su oblasti. Samo mi nije jasno u cemu je problem da svi rade istog dana,to bih pitao DM? STA IZVODE TE DRUGE SKOLE? Mislim da smo mi od prvog dana takmicenja bolje prosli jer niko ne zna zadatke pa niko nije u prednosti ali ovi koji su radili danas ,kod njih su sigurno bolje prosli oni ciji roditelji prate situaciju i snalaze se da dodju do zadataka.Mislim da reziltati u tim skolama nisu realni i mozda na opstinsko ode neko ko ne zasluzuje.
      Meni bi bilo krivo,priznajem.

      1. Potpuno se slažem da takmičenje treba u svim školama da bude u isto vreme, ali koliko ja shvatam, a možda nisam u pravu, dobar deo nastavnika, bar u Beogradu radi u dve, pa i tri škole istovremeno, tako da nema šanse da u isto vreme dežuraju i budu u komisiji na više mesta. Kad je već tako, onda treba, u različitim terminima, dati različite zadatke iz istih oblasti, naravno.
        Ono što, kao roditelj dvoje dece koja se takmiče, ne mogu da razumem, jeste potreba dece, a i roditelja, da se unapred saznaju zadaci. Pa u čemu je onda čar i poenta takmičenja?
        Ako je za utehu, ovo je tek školsko takmičenje i služi da se odaberu deca iz jedne škole za dalje, a tamo dalje, nema laži, nema prevare i svako će pokazati koliko zna i vredi.
        Svim pravim ljubiteljima matematike želim mnogo sreće na predstojećim takmičenjima!

      2. mene nemoj da vredjas,ni moju skolu ni mene mi smo radili 1.februara ali ja sam zeleo da to bude fer.jedna devojcica je imala zadatke.sto mi se nije svidelo.i onako ce ona sigurno biti medju poslednjima na opstinskom jer nije zasluzila da bude ni 100. na opstinskom svi ce raditi istog dana.i nadam se da na opstinskom nece biti takvih gluposti ni bilo kada.hajmo da radimo fer i posteno,a ne varanjem.!lajk ko se slaze sa mnom.

    1. Ja sam isto osmi razred i danas sam imao takmicenje,evo kakvi su bili zadaci: 1.zadatak: koren iz 28 plus koren u zagradi 5-koren iz dva korena iz dva zatvorena zagrada,na kvadrat .Dali je taj broj iracionalan ili racionalan 2. zadatak Izracunaj precnik kruga opisanog oko jednakokrakog trougla ako je kateta 10cm a osnovica 12cm.3. i 4. su bili laki a 5.Izracunaj obim pravougaonika oko je povrsina 12cm kvadratni a dijagonala je 7cm.

  10. Iz dosadasnjeg iskustva, postovani Veljko autor bloga, je clan komisija za pregledanje zadataka i sada verovatno vredno radi, tako da ce zadaci i kljuc biti objavljeni danas popodne. Tako je do sada bilo.

    1. A gde su vam resenja sa skolskih akmiceja iz predhodnih godina (2002,2003…itd)?
      Lepo je sto ste postavili zadatke,ali bez resenja ti zadaci nemaju nikakav znacaj,jer kako neko ko vezba moze da zna da li je tacno uradio zadatke ako to nema gde da proveri!

  11. …pročitah sve komentare i shvatih zašto mi je danas bilo čudno kada su neka deca izlazila sa takmičenja i govorila-ala su laki zadaciiiii,sve sam TAČNO uradilaaaa! Ne bi toliko bilo čudno da ne znam da su to deca sa četvorkama,trojkama i pokojom peticom…i oni vec znaju da su sve tačno uradiliii

  12. resenja mogu da s enadju na sjtu ucitelja toplice. Kada udjem u sajt ne mogu da najem, ali kada guglujem skolsko takmicenje iy matematike 2014 u listi dobijem direktan link na yadatke i resenja

  13. Što se tiče četvrtog razreda svako ko je na vreme počeo da se priprema radeći tadatke iz Matematičkih listova mogao je da ima 60 poena. Četvrti zadatak je zadatak koji se radi u redovnoj nastavi, tako kaže moja mama učiteljica. Peti zadatak je takođe bio lak, samo je trebalo malo razmisliti. Znači, prvi, drugi i treći zadatak su iz Matematičkog lista.
    hvala Lani za oblasti!

  14. Postovani Veljko,kao i svake godine,ostaje mi samo da Vam kazem BRAVO i HVALA!Uvek prvi prikupite podatke ,azurirate,pomazete komentarima i savetima,analizirate.I Pred sobom imam zadatke sa takmicenja koja je u pojedinim skolama juce odrzano.SRAMOTNO JE DA DRUSTVO MATEMATICARA ostavlja na volju skolama da biraju datum takmicenja i da pritom ubedjuju javnost da su zadaci u ta dva predvidjena dana nisu isti.ZADACI SU GOTOVO IDENTICNI!Misljenja sam da takmicenje treba ponistiti ,jer ne moze biti regularno da oni koji su polagali danas, zadatke dobiju „na tacni“Uputicu i-mail i DMS-u,a i na jos neke adrese.POGOTOVU STO SE ISTO DESILO I PROSLE GODINE!

  15. To se desava vec četiri godine, a možda i duže. Moja ćerka je šesti razred i mi od njenog trećeg razreda šaljemo zadatke rodbini u unutrašnjost. Tako valjda primpremaju decu za kupovinu tstova za prijemni, a kasnije diploma na fakultetima. To je sada IN.

  16. NINA,NEMOJTE SVU DECU I UČITELJE STAVLJATI U ISTI „KOŠ“. Mislim da su škole u unutrašnjosti ispoštovale termin takmičenja. Tvrdim da u kalendaru takmičenja koje je propisalo Ministarstvo piše 1. februar, a ne 31. ( STOJI NA OGLASNOJ TABLI MOJE ŠKOLE U KOJOJ SAM UČITELJ ČETVRTOG RAZREDA). NAŠA DECA NE KUPUJU DIPLOME, NAPORNO RADE I UČE, OSTVARUJU ZAPAŽENE REZULTATE NA SVIM NIVOIMA TAKMIČENJA.

  17. jOŠ JEDNA STVAR, KADA SE NARUČUJU ZADACI OD DMS NARUČILAC TREBA DA PRECIZIRA DATUM ODRŽAVANJA TAKMIČENJA, TOLIKO SAM BAR JA UPOZNATA A TAKO I PIŠE U PRAVILNIKU DMS 8 VARIJANTA A I VARIJANTA B) MOLIM VELJKA DA NAM DA SVOJ KOMENTAR.
    SVIM UČENICIMA PUNO USPEHA NA OKRUŽNOM TAKMIČENJU!

  18. Поштована учитељице,
    Укратко, школско такмичење је према важећем пропису
    (правилник се може видети овде http://www.dms.rs/DMS/data/takmicenja/matematika/Pravilnik%20DMS.pdf)
    могуће одржати у различитим данима. Обавеза је, наравно, да буду различити задаци.
    Ове године је било доста оних који су такмичења држали 31.1. а било је и доста оних који су то радили 1.2. (не водећи се, на пример, интересом да се избегне радна субота). Али, задаци који су дати били само симболично различити, и то је евидентан пропуст јер они ученици који су дошли у посед истих од петка до суботе нису били у равноправном положају са онима који нису знали задатке.

  19. Hvala Veljko. Na papiru na kojima su zadaci koje smo naručili i dobili od DMS PIŠE DATUM 01. 02. 2014. Znači, da su ti zadaci bili predviđeni za taj datum, odnosno subotu. A što se tiče interesa da se izbegne radna subota, vi se uvek vodimo decom. Mišljenja smo , kolege u mojoj školi i ja, da posle časova redovne nastave nije moguće održati takmičenje ovog tipa. Deca su umorna, napeta, gladna pospana……ma da ne nabrajam…. Ali toliko o tome, neka su nam deca živa i zdrava, Moja devojčica je prošle godine imala 32 boda, ove 90… treba biti uporan, radan..
    i “ ne gubiti nadu ni u najdubljem očaju“. Samo hrabro! A, samo da Vas pitam ,gde mogu da pogledam oblasti za opštinski nivo takmičenja? Pozdrav!

    1. Области и програм за такмичење можете видети у фајлу ка коме се линк налази при врху ове стране…непосредно пре почетка коментара.

  20. Ljudi jadni ste.Kako vas bre nije sramota?! Stacete na takmicenju ako trazite resenja unapred,pa to je prevara a ne takmicenje.Treba da pokazete svoje znanje.Ako vam ne ide matematika ne idite na nju, idite na drugi predmet a ne ovde da se grabite za resenja pre vremena.Videcete dokle ce vas dogurati laganjee…

  21. Prosto me fascinira koliko ste slozni vi koji niste iz Beograda. Vi toliko informacija pruzite na ovom forumu jedni drugima za razliku od dece, roditelja I naravno nastavnika iz Beograda koji cekaju da im neko drugi okaci resenja. Pa nije moguce da ih niko ne zna. I prosle godine sam posmatrala sva takmicenja. Beograd j e bio najgori sto se tice svih informacija!

  22. Sad kad sam videla zadatke i rešenja od 1.2. i mene je sramota što se zadaci tako malo razlikuju od onih od 31.1. koje sam ja radila.Velika je nepravda učinjena učenicima koji su zadatke radili 1.2.,i onima koji su se spremali na osnovu dan ranije rađenih zadataka ,a još više onima koji nisu imali uvid u iste.Već sam napisala komentar na ovu temu,pa se neću ponavljati,a potajno sam se nadala da do ovoga neće doći.Sve je isto kao i prošle godine,samo vešto zamaskirano,ali neznam iz kojeg razloga i u čiju korist.
    „Učiteljicu“ ,iz gornjeg komentara,bih samo obavestila,da su đaci takmičari,oslobođeni nastave na dan takmičenja,pa prema tome ,to ne može biti opravdanje za izbor termina.
    Ako ne ukažemo na problem,DMS-u i Ministarstvu ,krivi smo isto koliko i oni.
    Jedan kratak komentar,na njihov E-mail ,pokazaće im da nismo ravnodušni,a ni zadovoljni.
    Molim maliciozne da mi ne ukazuju na gramatičke greške!

  23. Draga Minkiceza,
    svi oni koji su imali zadatke napravili su sebi “ magareću uslugu“. Njihov pravi uspeh će se videti na sledećem rangu takmičenja. Želim ti puno uspeha ako si prošla dalje. nastavi da vežbaš i uspeh neće izostat!

    1. Verovatno i ne postoji.U našoj školi su uvek do sada takmičari bili oslobođeni nastave na dan takmičenja.Ko to pravda ?Naravno odeljenski starešina.Naš uspeh je i uspeh naše škole.Mnogi nastavnici nisu zainteresovani za takmičenja ali nas ni ne ometaju.Branko NBGD.

  24. ne nije tacno!u mojoj skoli je bilo nesto potpuno drugacije.prvo su pricali za 31. potom su rekli da ce biti 1.i odrzalo se 1.ali je na nasem papiru pisalo da se treba odrzati 2.sta ovo treba da znaci da li je zbog ministarstva,DMSA ili skole?

      1. Распитаћу се , а питај и ти колико у вашој школи има ученика четвртог разреда који имају 100 и 90 бодова…или их преброј на листи са резултатима. Нисам имала такву ситуацију да ученик са 85 бодова не иде на даљи ранг такмичења.
        Вежбај!

  25. E,da se oglasim ponovo,obzirom da sam na neki nacin i „nacela“temu istih zadataka u razlicitim danima.Tek za informaciju ljubitelja matematike ,zelim da se zna da je i danas u nekim skolama odrzano takmicenje,ali cak ni brojevi nisu izmenjeni.Lepo je savetovati decu da vezbanjem rezultat nece izostati,da se ne treba osvrtati na druge.Ali bojim se da vremenom deca „progledaju“,pa nam ti saveti nece prolaziti.Desice se da i oni koji vole matematiku,vezbaju je,talentovani su i sta vec, jednostavno shvate da je ovde najbolje postovati nepravila {i za njih nadarene }i ici linijom manjeg otpora.Konkretno,moja devojcica {sesti rared} je osvojila 100 bodova.Ovo naglasavam da ne bi bilo da „kera laje zbog sebe,a ne radi sela“,ali je velikom broju dece naneta nepravda.Kako se stalno naglasava da su to sve nasa deca,ja u ime te nase dece reagujem.Zapravo na ovom forumu komentarisem ,a rekla sam u prethodnom postu gde cu da reagujem.Veljko,postovani,hvala jos milion puta na svemu!

  26. Е, драга мама о томе треба да попричате с наставницима математике у школи Вашег детета. Лакше је фотокопирати папир са задацима него припремити нове . ( ово је моје мишљење и нешто што говорим из радног искуства). Знам да наставници математике и учитељи неких школа сами бирају задатке, не наручују од ДМС ЈЕР СЕ ТИ ЗАДАЦИ ПЛАЋАЈУ. ДА ЛИ ГРЕШИМ? СТОЈИМ ИЗА ТОГА ДА ЈЕ СВЕ ДО ШКОЛЕ И НАСТАВНИКА!!!!

  27. Naravno da je problem i u organizaciji skole.Ali,moram da Vam kazem da su meni u DMS-u licno rekli da skole imaju pravo da organizuju takmicenje u periodu plus-minus dva ,tri dana od zvanicnog datuma predvidjenog od strane DMS-a.Kako su ucenici skole koju moje dete pohadja takmicenje obavila u petak ,opet sam ih kontaktirala i rekli su mi da ce NARAVNO dati drugacije zadatke u subotu i odakle mi ideja da uopste postavim takvo pitanje.Gospodja na koju su me uputili i koja je zaduzena za obavestenja se zove Vera Jocic.Sto se skole tice pretpostavljam da im je prosto „komplikovano“ da se organizuju subotom,a sve su podveli naravno pod interes dece.Tako da sam se i na tu ‘ADRESU“ obratila.Inace skola radi u dve smene,po pet odeljenja je u istom razredu,pa mozete li da zamislite kako je to izgledalo.Prepodnevna smena prekida nastavu,,ovi iz popodnevne dolaze na takmicenje,pa odlaze na nastavu….HAOS U INTERESU DECE.A,sutradan u regularnom terminu,odmorna deca deca dolaze da „progutaju ono sto je neko za njih sazvakao“ u nekoj drugoj skoli.Nazalost prerano nam se deca susrecu sa javaslukom ,isprva u svom malom decjem svetu,pa tako redom…

  28. УЧИТЕЉ САМ ЧЕТВРТОГ РАЗРЕДА. У МОЈОЈ ШКОЛИ РАДИМ 10 ГОДИНА. ТАКМИЧЕЊЕ ОРГАНИЗУЈЕМО УВЕК СУБОТОМ, НАМА НЕ ПРЕДСТВЉА ПРОБЛЕМ ДА ДОЂЕМО, ДЕЖУРАМО. ПРЕГЛЕДАМО ЗАДАТКЕ И ИСТИ ДАН ИСТАКНЕМО РЕЗУЛТАТЕ. У МОЈОЈ ШКОЛИ ИМА ОКО 400 УЧЕНИКА МЛАЂЕГ И СТАРИЈЕГ УЗРАСТА. РАДИМО У ДВЕ СМЕНЕ. МИ НЕМАМО УСЛОВА ДА ОДРЖИМО ТАКМИЧЕЊЕ КАДА ЈЕ РАДНИ ДАН..А СМАТРАМО ДА ТО НИЈЕ У РЕДУ… НЕДОСТАТАК УЧИОНИЦА И ДРУГИ УСЛОВИ. НЕ ЗНАМ КАКО ЈЕ У ДРУГИМ ШКОЛАМА КАКО СЕ ДЕЖУРА АКО НАСТАВНИЦИ ИМАЈУ РЕДОВНЕ ЧАСОВЕ? СИГУРНО ИМАЈУ ВИШКА УЧИОНИЦА. РЕЗУЛТАТЕ ОБЈАВЉУЈУ КАСНИЈЕ ЈЕР НЕ СТИГНУ ДА ПРЕГЛЕДАЈУ ЈЕР ИМАЈУ ВИШЕ ТАЧМИЧАРА. ЈОШ ЈЕДНОМ НАГЛАШАВАМ, ТАКМИЧЕЊЕ СМО ОРГАНИЗОВАЛИ 1. ФЕБРУАРА.НА ПАПИРИМА СА ЗАДАЦИМА ЈЕ ПИСАО ДАТУМ 1.ФЕБРУАР.

    1. Učiteljice,u pravu ste.U našoj školi je takmičenje održano 31.1.,danas je 4.2.,a još uvek nisu istaknuti rezultati.Možete li da zamislite kako se osećamo.U toku smo sa nastavnicima matematike preko fejsa i u školi ,ali kako još uvek nisu pregledani svi radovi,nisu u mogućnosti da nas obaveste o uspehu.Obrazloženje je da je u subotu škola bila zaključana pa nisu mogli da uđu ,a sad nemaju vremena zbog nastave?!Za nas učenike nije bitno kada će se održati takmičenje,ali neka bude isti dan u svim školama Srbije.Ako to škole ne mogu same da se dogovore,neka im neko naredi.

  29. Minkicezice draga moja,
    ponavljam, svi koji su došli do zadataka učilnili su sebi „magareću uslugu“ .Nemoj se više opterećivati s tim. Toga je bilo i biće…znam da nepravda boli. Moji đaci su radili u subotu, tvrdim da su oni koji su radili u petak trebali da menjaju zadatke, premda ima onih škola čiji nastavnici sami sastavljaju zadatke ….. Škola ne može da bude zaključana subotom ako postoji radna obaveza za taj dan… Ali dosta o tome. Kada čuješ rezultate javi…stojim na raspolaganju za svaku vrstu pomoći. Hajde sada da mislimo, dalje o zadacima i daljim pobedama. “ Sve su Drine ovog sveta krive,i ma koliko se trudili nikada ih nećemo ispraviti!“

    1. 6.razred,sa 70 bodova druga sam na listi.Za mene veliki uspeh,s´obzirom da sam zadatke radila 31.1. a nastavnica nas nije spremala.Nadam se da će u narednom periodu imati više vremena za rad sa takmičarima.U subotu je školsko iz fizike,a da nepričam o redovnoj nastavi,istorija,geografija,biologija…(bubanje)…
      Neka nam je bog u pomoći.

  30. ovo je sramota sta se radi na takmicenjima kod nas je prvo mesto osvojio ucenik koji je imao zadatke od prethodnog dana petka a kod nas je u subotu . svi su zajedno vezbali na dodatnu i svi imaju priblizan broj bodova samo se njegovi bodovi troduplo razlikuju od ostalih i samo prvi ide dalje kakva sramota

  31. Da li je moguće da se CIRKUS sa podudaranjem termina okružnog takmičenja iz matematike i srpskog (05.04.) nastavlja?! Divno što se sve planira „u interesu“ nadarene, vredne i pametne dece!!! O tome da je opštinsko takmičenje iz matematike 1.marta, a okružno iz fizike 2.marta, ne treba ni komentarisati! Svaka čast! Zašto bi iko OVDE gubio vreme na razmišljanje o DECI?!

    1. Потпуно си управу, али није ни чудо! Општинско из математике и окружно из физике ће се одржати истог викенда! Ма да, управу су они, деца која иду на математику обично не иду на физику и на лингвистику! БРАВО ЗА ЊИХ! У потпуности се слажем са тобом и подржавам људе који ће да покушају да учине нешто поводом тога. Свака њима част!

  32. Програм са темама које долазе на такмичењу по разредима можете погледати на самом почетку странице, испо наслова ТАКМИЧЕЊА 2014.

  33. Да ли је могуће да ће се општинско такмичење из математике и окружно такмичење из физике одржати истог викенда? Праве исту грешку две године за редом! Ни физичари ни математичари се још увек нису усудили да помере једно од такмичења за недељу после. Какав пример само дају деци? Уместо да деци такмичења буду и места где ће да стекну нове пријатеље, где ће да упознају децу сличну њима, они за то неће имати времена јер ће морати да трче са једног такмичења на друго! Молим Вас да ми одговорите да ли ће бити неких промена што пре можете! Унапред Вам хвала!

    1. Pa sta vam je svima matematika je u subotu a fizika u nedelju.
      Shvatam ja da je tebi frka kako da sve to osmislis da imas 100 poena sa 2g mozga Ali o tome si trebao da razmisljas u septembru

      1. Valjda si dovoljno pametan da znas osnovnu stvar iz biologije da velicina mozga ne utice na pamet. Gleda se zapravo kolicina nabora. Nemoj tu da se pravis pametan. Ja takodje idem na oba takmicenja i teske su pripreme. Ti bi, umesto da pokusavas da mu napravis komplekse i da vredjas njegovu inteligenciju koja je ocigledno dovoljno velika da prodje na Gradsko takmicenje iz fizike, trebao da pomognes da se oseca malo bolje i da ga bodris. Samo zato sto ti ne mozes da prodjes na oba takmicenja to ne znaci da drugi takodje ne mogu

    1. Prosle godine je za 7 bio 70 poena, ja sam bila treca na listi sa 88 ali je bilo dosta dece sa oko 75 poenA. Gledala sam zadatje za sedmi od ove godine i bili su tezi nego prosle ali su svi mogli da se urade s tim sto bi meni koja sam prosle godine u sedmom bila na republickom trebalo vise od 2 sata. Mislim da je vreme generalno bilo problem vecini dece, bar na mojoj opstini. Nemoj sad da se nerviras oko rezultata jer oni nece biti bar jos par sati.

      1. Da i meni je problem predstavljalo vreme…Takodje cini mi se da su zadaci bili tezi nego prosle godine…Tako da se nadam da ce granica biti manja…Kako si uradila ti test?

  34. Kakvi god rezultati bili na danasnjem takmicenu dodatna nastava je katastrofalno organizovana.Ne znam da li je tako u svim sklolama i kod svih nastavnika, ali jedan cas od pocetka skolske godine do opstinskog takmicenja je katastrofalano malo ili jos bolje nista. Zato veliko BRAVO deci koja se sama bore!

    1. Da i meni je problem predstavljalo vreme…Takodje cini mi se da su zadaci bili tezi nego prosle godine…Tako da se nadam da ce granica biti manja…Kako si uradila ti test?

      1. U prvom zadatku ja dobio resenje 200 korena iz 3, u drugom 1, treci samo zapoceo, u cetvrtom 1,2, i 3, a u petom samo znam da je a jednako 5… To je to

    2. kod mene je priprema bila odlicna po 6 casova u skoli smo imali samo matematiku, i kuci smo radili samo matematiku, nista drugo nismo smeli da ucimo 😀 Mada je takmicenje bilo bas tesko, da su bili neki veoma glupi zdaci koje nisam vezbala

  35. Pa uradila sam 4 zadatka cela i 5 nesto muljala ali ne znam da li je sve tacno. Zadaci jesu bili tezi nego prosle godine, mislim da je samo 3. Razred dobro uradio jer su oni odmah izasli, svi ostali su uradili losije. Ti? U sedmom je na mojoj opstini bilo 52 takmicara. A kod mene u osmom 53.

    1. Ja sam u 1. dobila da je P= 200 korena iz 3,drugi sam zapocela,cetvrti sam dobila 1,2 i 3,treci pola uradila i peti znam da je a=5. Lose sam uradila… 😛

    1. da bilo je jako tesko, cak i meni koja sam imala 6 casova samo matematika u skoli i kuci od 12 do 9 uvece samo matematika, imam verovatno 3 zadatka netacna

      1. Cekaj, znaci ti si preko 12 sati dnevno radila matematiku??Ma sigurno i jos + nisi uradila sve tacno.

      2. pa znam, nelogicno je. to je zato sto nastavnica mnogo zahteva, a ja kad radim test ja zaboravi sve sto sam izvezbala, a svi zadaci koji su na testu radila sam kuci ili u skoli

    1. Трећи задатак за 5. разред има још једно решење, поред оних поменутих у кључу: n=2014, p=11.

      1. Tako je, i ja sam se cudio zasto u kljucu nisu ubacili i to resenje, jer nema razloga da ne bude.

  36. zaista, koja ke to skola? ja sam pred republicko imala po 2 pretcasa dnevno i normalno 4 casa na nedeljnom nivou, koka je to skola u kojoj se pred opstinsko ide samo na matematiku 6 casova dnevno? da nisi mozda iz matematicke?

  37. Ko je izmislio ovu glupost da se ne znaju rezultati svih ucenika koji su se takmicili??? Kako mozemo da uporedimo uspeh nase dece sa decom koja su ucestvovala???

  38. ne pamtim da je neko takmicenje ovako lose organizovano…deca su nestrpljiva, zeleli bi da znaju rezultate, a njih nigde….5. razred na vracaru katastrofa, na vozdovcu nema rezultata nigde, nbgd takodje….steta, sto se ta decica ne postuju

  39. Test je bio tezak, tezi nego gradsko od prosle godine mada to mozda samo meni jer sam ja dan posle matematike tj. Danas imala gradsko iz fizike pa sam paralelno spremala takmicenja. Na matematici sam imala 54 poena i mislim da je ova godina katasteofalno uradjena kada medju starijim razredima max poena bude 80. Ne znam kakva ce biti prolaznost jer je ovo prvi put da vidim ovako lose rezultate na takmicenju iz matematike na opstinskom takmicenju ( bili su otprilike takvi prosle godine na republickom iz matematike)
    Sta mislite, sa koliko ce se bodova prolaziti?

  40. Zna li neko rezultate okruznog takmicenja iz fizike u Nisu i Novom Sadu? Ako ne , onda ako mozete da mi odgovorite u kojim je skolama odrzano okruzno takmicenje iz fizike(u Nisu i Novom Sadu).Hvala unapred.

  41. Može li neko da mi napiše koje će oblasti biti za okružno takmičenje iz matematike, za VII razred?
    I da li je neko obavešten o tome kada je tačno okružno takmičenje, u koliko sati i kog datuma?
    Koja je granica za prolaz na republičko takmičenje za VII razred?
    Hvala unapred:-)♥

  42. Želela bih da mi Veljko odgovori ako može ko u Valjevu određuje granicu za prolaz na okružno.U Zlatiborskom okrugu to radi Školska uprava, pa mi je vrlo nelogična granica sa 50 i više za razrede od šestog do osmog a da je u Valjevu 30.Kad su to videli đaci su se prilično razočarali a među njima ima i onih koji su imali 48 bodova. Ne razumem otkud tolika neusklađenost a da se pri tom rade isti zadaci.
    Hvala unapred !

    1. Ako si stvarno nastavnica matematike trebalo bi da znas. Granica se odredjuje na osnovu toga koliko dobro djaci urade. Ako npr. niko ne uradi bas dobro, i bude samo nekoliko djaka sa 80,70 poena najvise, sigurno ce granica biti spustena… Ali ako vecina djaka dobije 100,99,95… poena granica moze biti na 80 , npr.
      Tako da nije svima ista granica, vec se odredjuje na osnovu toga kakvi rezultati budu. 😀

  43. Поштована колегинице,
    Код нас границе, на основу анализе објективних параметара који се односе на број учесника општинског такмичења у Ваљеву и околним општинама, потребу популаризацијe математике и организационих капацитета, одређујe такмичарскa комисијa Подружнице математичара Ваљево – http://www.dms-valjevo.org

    Граница од 50 бодова у Ужицу је превисока имајући у виду овогодишње резултате у целој земљи!
    Ценим да је због слабе организованости и бриге струке (Ужице нема пререгистровану подружницу) један од коорганизатора (Министарство просвете, тј ШУ) одредио сам такве границе.

    С поштовањем,
    Вељко

    1. Hvala Vam na odgovoru. Pošto sam saznala da u ŠU u Užicu nema profesora matematike zanima me da li treba o granici da konsultuju nekog iz Društva ili od prof matematike jer se ispostavilo da je u istoj školi kao i prošle godine održano okružno takmičenje a da je za dve trećine bilo đaka manje što znači da nije problem u kapacitetu.Obraćala sam se naravno ŠU ali niko ne odgovara.
      Zanima me i da li učeniku koji ima 56 bodova pripada neko od prva tri mesta na okružnom ako je 8. od 25 učenika?
      Hvala

    1. I ja se isto pitam, mada sam cula da ce i jedno i drugo takmicenje biti u 10h. Ovo stvarno nije normalno. Ja sam prosla na okruzno takmicenje iz oba predmeta, a sad moram da biram izmedju njih! A onda se i republicko iz matematike poklapa sa engleskim, na koji sam takodje prosla….
      Ako postoji mogucnost da se pomeri da li moze ikako da se utice na to?
      Stvarno svaka cast onim slepcima sto su smisljali ovaj plan, kao da su bili pijani! Mislim da nam svima bezveze oduzimaju sansu da osvojimo neke poene za upis u skole…

      1. Ti si dete fantastična i stvarno treba da budeš ponosna na sebe. Budi tako borbena, vredna i pametna uvek. Ne trebaju tebi nikakvi poeni za upis, ali je stvarno žalosno da ne možeš da se takmičiš na svim takmičenjima na koje si se plasirala.

      2. Desavalo mi se cesto da sam u slicnoj situaciji. Sto se okruznih tice, obicno oni to pomere da ne bude u isto vreme, ali jave u poslednjem momentu. Za republicka ne verujem da pomeraju. Mada, ti jos uvek ne znas ides li na republicko iz matematike. Nije lako podesiti da se nista ne poklapa, ima previse predmeta.

      1. Znam to, samo sam se pitala kako je uradjeno prethodnih godina jer ce otprilike tako biti i ove. Na primer, iz fizike je prosle god. bila granica 45, a ove 55 bodova. Hvala u svakom slucaju 🙂

  44. Da li neko moze da mi uradi ove zadatke, bila bi mu veoma zahvalna: Nadji zbir svih prirodnih brojeva manjih od 1000 kod kojih je zbir cifara neparan.
    U jednakokrakom trouglu sa osnovicom a i b , ugao pri vrhu je 9 stepeni. Dokazi da je b<7a. Pozdrav. ❤

  45. Idem u sesti razred.Geometriju sam naucila (konstrukcije trougla i probleme cetvorougla), treba mi neki hint ili da neko namigne u pravcu sajta pa da saznam nesto o racunskim zadacima.Moram se provuci na republicko;nikad to nikome nije toliko znacilo kao meni sada,izmedju ostalog,eps nam nece otseci struju ako prodjem i jos mnogo toga je u igri.P.S. Nisam neki “ bezveznjakovic mladji “ – prosle godine sam imala prvo mesto na okruznom (100 bodova) i bila najuspesniji clan skolske ekipe na Arhimedesovom ekipnom takmicenju.Barem uze oblasti pa da nocas to savladam…tnx

      1. Sto pitas trazim svugde nema nigde nemam pojma zasto nisu odma posle takmicenja okacili kao i svake godine ae odgovor na ove zadake pliss

      2. ma i ja sam uradio sa 4 i 0 pa ovi iz matematicke su rekil da nije tacno a meni je bitno da imam oko 80 i da li neko zna sa koliko se prosle godine islo na drzavu u 7

  46. Po meni mnogo tezi zadaci nego prosle godine, bar za osmi razred. ,A kako sam cuo komentare isti je sluca i za ostale razrede.Tako da granice nemogu da se porede.To se i vidi po broju poena.

  47. Da li se zna sa koliko bodova se prolazi na drzavno takmicenje?Ja sam u svom okrugu imala najvise,84.I kakvi su rezultati u drugim okruzima?Molim Vas,hitno mi je.Hvala unapred.Pozdrav.

      1. Ne znam bas tacno,javicu ti sutra,kad pogledam.Kakvi su rezultati kod vas za sesti razred?

  48. Peti razred su bili teski zadaci sto se i vidi po bodovima, a u svim okruzima razlicito. Negde je trece mesto sa 60, a negde sa 30, razlike u rangiranju su neobjasnjive.

  49. Imam 76 poena, sedmi sam razred, iz Beograda. Da li ću proćii??
    I dsa li neko zna gde su na internetu postavljeni rezultati za Beograd?? I mislim da je nekorektno od ovogodišnjeg organizatora tj. oš. Borislav Pekić što na sajtu škole nisu objavljeni rezultati! 😦

    Hvala unapred svima i čestitam ostalim učesnicima 😀

    Pozdrav uredniku sajta, odlični ste!! ❤

  50. da li je moguce da nisu objavljeni rezultati. ja sam iz cacka. eh da je neki pametniji i bolji grad… ipak ovaj sajt je extra. oni naravno nemaju obavezu da objave rezultate za moju opstinu

    1. Границе пролазности за виши ранг такмичења (Окружно такмићење)су:
      IV разред – 70 поена
      V разред – 50 поена
      VI разред – 60 поена
      VII разред – 60 поена
      VIII разред – 60 поена

  51. Има ли негде резултата са окружног такмичења за ученике основних школа из математике одржаног у ОШ “Бранислав Пекић“ у Београду?

  52. Smisao takmicenja se gotovo izgubio, zapravo svi trce da nadju sto boljeg privarnog profesora koji bi im pokazao ono sto nama tako da se izrazim obicnima regularni nastavnici ne mogu. Cemu nda svrha izlazenja na takmicenja kad se vec zna ko je ko i ciji su roditelji sta. Svi moji drugovi vec su odustali, ali se ja i dalje borim sa imucnijima od sebe. Ponekad i ja pomisljam da odustanem, ali se setim da moram da ostanem tu bar ja i pokusam nesto da uradim. Mislim da cu ubrzo odustati jer je pritisak gore navedene dece neverovatan, a to ide dotle da imaju cak i veze sa ljudima koji pregledaju zadatke i pre svega su favorizovani. Sumnjam da se u skorom vremenu to nece promeniti, a bojim se da taj dan ravnopravnosti nikad nece ni doci.

  53. Izgleda da će ove godine da bude opet ista priča sa školskim takmičenjima – mom klincu su rekli (škola u centru BG-a) da je takmičenje u petak, znači jedan broj dece koja izađu na takmičenje u subotu će znati zadatke…

  54. postovani kako prijaviti organizatore takmicenja iz matematike, posto su vise nego ocigledno narusena PRAVILA TAKMICENJA??? Danas su NASTAVNICI IZ OS JJZMAJ IZ OBRENOVCA POKAZIVALI I RADILI ZADATKE SVOJIM UCENICIMA NA OCIGLED DRUGE DECE!!!!! Ova skola je bila organizator danasnjeg opstinskog takmicenja!!!!! STVARNO JE SRAMOTA VISE!!! O KAKVOM MI TAKMICENJU I FER PLEJU PRICAMO

Оставите коментар